“Etimologia: idees en paraules” va ser la conferència que va tenir lloc el dia 21 de setembre a Nova Acròpolis Sabadell. La ponent, Jacqueline Boudigon-Cost, llicenciada en Filologia Hispànica, ens va oferir un recorregut a través de la història de les paraules.

Conèixer les unitats semàntiques que conformen el llenguatge també ens recorda què significaven les paraules en un inici, com es van construir i amb quin propòsit. A què li donaven nom? El llenguatge reflecteix la manera en què entenem la realitat, i un idioma amb història atresora totes les troballes als quals l’ésser humà ha hagut de donar nom.
La morfologia estudia els components que configuren les paraules. No és casual, doncs, que comparteixi arrel amb la paraula Morfeo, déu dels somnis. Tots dos termes provenen del terme morfe, ‘forma’ en grec, i és que tots dos modelen la nostra manera d’interpretar el món, un mitjançant paraules i l’altre a través del món oníric.
No obstant això, el llenguatge evoluciona, i amb ell el significat de les paraules. Des de l’antiga Grècia hem heretat conceptes que s’han actualitzat fins als dies moderns. Conèixer l’origen de les paraules no solament ens ajuda a entendre millor les llengües, sinó també a comprendre la pròpia manera de pensar de l’ésser humà.