Buscant vida a l’univers: estem sols?

El taller d’Urània de Nova Acròpolis Barcelona que va tenir lloc al juny va girar entorn a conèixer i reflexionar sobre aquest concepte tan ampli i misteriós: què és la vida? Què entenem per ella? i com la ciència proposa buscar-la més enllà de la Terra, o Gaia, com deien els antics grecs a casa nostra còsmica.

Els participants vam estudiar durant dues apassionants tardes, plenes de preguntes, les possibilitats que ens ofereix el nostre propi sistema solar, com Mart -de gran actualitat per la nova exploració que ha iniciat el rover Perseverance- o la lluna de Júpiter Europa, una possible candidata a albergar un oceà d’aigua líquida sota la seva escorça gelada.

També vam investigar els mètodes per detectar i apropar-nos a aquests altres planetes que giren entorn d’altres estrelles, els anomenats exoplanetes, descobrint que en Pròxima Centauri -una nana vermella que pertany a sistema estel·lar més proper a nosaltres- orbita un planeta, dins del que es diu la zona habitable, en el qual podríem trobar aquest element que considerem indispensable per a la vida: l’aigua.

Des de 1995 ja s’han descobert gairebé 4500 exoplanetes gràcies a tècniques com la velocitat radial, amb la qual vam veure de forma divertida què tenen a veure les piruetes d’uns patinadors sobre gel amb la sirena d’un cotxe de bombers. També vam veure com percebre als companys de les estrelles amb el mètode de trànsit, per un petit gest de complicitat que provoquen amb la seva brillantor.

Cada nou descobriment ens fa més humils, ja que la varietat de mons que trobem supera amb molt la imaginació dels investigadors. De moment, gairebé de forma natural, anhelem trobar aquesta altra semblant i amable Terra bessona, en què potser la vida que es manifesti sigui de la nostra comprensió.

Finalment, vam reflexionar sobre com establir alguna comunicació amb alguna altra intel·ligència que habiti l’univers. El programa SETI encapçala aquests esforços ja des de 1971, amb fites tan importants i misteriosos com el senyal Wow, rebuda el 1977 o la detecció del primer objecte interestel·lar creuant el sistema solar, Oumuamua. El seu estrany comportament ha obert el debat en la comunitat científica sobre la seva naturalesa.

Sens dubte, amb l’última estimació que podria haver-hi més de 300 milions de planetes similars a la Terra només a la Via Làctia, es fa difícil pensar que estiguem sols en la qual el gran Carl Sagan deia la immensa sorra còsmica de l’espai.

novaacropolis

Entradas recientes

Neteja per la muntanya de Montjüic pel Dia Mundial de la Terra

El 21 d'abril, en commemoració del Dia Mundial de la Mare Terra, 30 voluntaris de…

1 setmana hace

L’heroi de les mil cares: Un camí cap a la realització

En la seva última reunió, els membres entusiastes del club de lectura Els Clàssics No…

2 setmanes hace

Celebrant el Dia Mundial de l'Astronomia, el taller Urània de Barcelona ens va convidar a…

2 setmanes hace

Parlem d’amor

Basat en l'obra de Plató El banquet o De l'amor, a Nova Acròpolis Sabadell s'ha…

2 setmanes hace

Taller d’haikus

Aprendre a mirar la vida d'una forma diferent, saber com suggerir i transmetre una emoció,…

1 mes hace

Gilgamesh, el primer heroi

Gilgamesh, Enkidu, Inanna, Shamhat, Uruk, … són noms que apareixen repetidament en el relat més…

3 mesos hace