Notícies

Gilgamesh, el primer heroi

Gilgamesh, Enkidu, Inanna, Shamhat, Uruk, … són noms que apareixen repetidament en el relat més antic del món, fins i tot un mil·lenni abans que la Bíblia o la Ilíada. Es tracta de Gilgamesh, una epopeia èpica escrita en poemes que relata les lluites del seu més famós rei Gilgamesh.

Gràcies a la conferenciant, la directora de l’associació Nova Acròpoli Sabadell, vam poder conèixer i aprofundir una mica en la història general de Mesopotàmia així com en l’epopeia de Gilgamesh, obra escrita en Sumèria els seus primers capítols i ampliada més tard l’any 1.600 a. C.; les versions més completes són ja del S. VII a. c., pertanyents a la biblioteca del rei assiri Asurbanipal, a Nínive. Cal dir que aquesta epopeia es va començar a cantar l’any 2.500 a. C. fins al SI a. C., i era una gran referència literària a més de ser la primera obra literària escrita de la humanitat.

Aquests poemes són unes epopeies que narren amb profunditat vivències personals i col·lectives, i ens parlen d’amor, d’afecte, de lleialtat, de mort o de la cerca de la immortalitat. Una trama on se’ns van revelant els seus aspectes històrics, filosòfics, ètics i simbòlics. Són antics mites sumeris escrits en tauletes de fang cuit i és considerada la narració més antiga i llarga de la història, escrita en acadi segles després. No va ser fins a mitjans del S.XIX que es va poder desxifrar aquestes tauletes.

Així vam conèixer al llegendari heroi i rei de Uruk, Gilgamesh, i a Enkidu, un salvatge civilitzat per una sacerdotessa del temple de la lluna per ordre del rei, qui va passar de ser un enemic acèrrim de Gilgamesh a un gran amic fidel, i com junts van lluitar i van combatre a feroços monstres.

Aquest famós rei, és conegut també per construir la famosa muralla de Uruk, de gairebé 10 km de llarg i 5 metres de gruix, i amb més de 800 torres de reforç que envoltaven tota la ciutat.

Parlar de Sumèria és parlar de la primera civilització existent de la qual tenim constància, gràcies a les restes trobades en el que és en l’actualitat Iraq. Una civilització nascuda a la vora dels rius Eúfrates i Tigris, on es van crear les primeres ciutats per ser un espai fèrtil gràcies a les seves aigües que van saber canalitzar i aprofitar sàviament; va ser la primera xarxa de comunicació creada amb canals i vies.

Per això i per moltes coses més que vam aprendre en el taller, Sumèria se’ns va revelar per moments d’una talla incommensurable, no deixant a ningú indiferent en finalitzar el mateix.

Inma Olmos

Compartir
Publicado por
Inma Olmos

Entradas recientes

Neteja per la muntanya de Montjüic pel Dia Mundial de la Terra

El 21 d'abril, en commemoració del Dia Mundial de la Mare Terra, 30 voluntaris de…

2 setmanes hace

L’heroi de les mil cares: Un camí cap a la realització

En la seva última reunió, els membres entusiastes del club de lectura Els Clàssics No…

2 setmanes hace

Celebrant el Dia Mundial de l'Astronomia, el taller Urània de Barcelona ens va convidar a…

2 setmanes hace

Parlem d’amor

Basat en l'obra de Plató El banquet o De l'amor, a Nova Acròpolis Sabadell s'ha…

3 setmanes hace

Taller d’haikus

Aprendre a mirar la vida d'una forma diferent, saber com suggerir i transmetre una emoció,…

2 mesos hace

El Buda, protagonista a Luces en la oscuridad

El Buda i les seves paràboles van ser protagonistes en el programa Luces en la…

3 mesos hace