Al novembre vam celebrar el Dia Mundial de la Filosofia 2024 a l’escola Nova Acròpolis de Barcelona. Vam realitzar nombroses activitats, el grup de teatre Dionisos va representar diversos contes que ens parlaven de l’ànima, contes orientals i occidentals, clàssics i moderns, convidant-nos a fer una immersió al nostre món interior, més subtil i a l’hora més essencial. També va haver-hi molt públic a la xerrada Llibertat o destí, un etern dilema que ha intrigat des de sempre a la humanitat. I vàrem tancar la nostra celebració, amb una activitat del projecte de voluntariat Filosofia per joves, el teu futur a les teves mans: Com prendre decisions segons la Filosofia Estoica.

Cap a la unitat per la diversitat

Se celebra cada tercer dijous del mes de novembre i el seu propòsit és destacar la importància del pensament filosòfic en la vida dels individus i les societats. És un dia per reflexionar sobre preguntes essencials, promoure el diàleg intercultural i fomentar la recerca del coneixement com a eina per construir un món més humà i ètic.

Amb aquest esperit, iniciatives com Contes per l’ànima conviden a profunditzar en la nostra connexió amb els valors universals, l’autoconeixement i el descobriment de significats que van més enllà de la vida quotidiana. Aquest any 2024 el lema del Dia Mundial de la Filosofia és Cap a la unitat per la diversitat i destaquen les diverses accions de Nova Acròpolis que es fonamenten en aquesta visió filosòfica.

D’aquí que les arts escèniques, l’esport, les arts marcials, el voluntariat, així com els temes tractats en les diferents xerrades, tallers o conferències, sorgeixin d’aquesta recerca sincera sobre allò que és humà. Aquest enfocament posa en relleu els elements comuns que es comparteixen i convergeixen entre les diferents disciplines, principis que Nova Acròpolis desenvolupa com els seus tres pilars essencials: fraternitat, coneixement i desenvolupament integral de l’ésser humà. Tres principis que ens guien Cap a la unitat per la diversitat. 

Contes per l’ànima

L’ésser humà troba en els contes un mirall de la seva pròpia història. Una contalla, un conte oriental, una narració contemporània… Totes aquestes històries, carregades d’emocions i ensenyaments universals i atemporals, ens connecten amb la part més profunda del nostre ésser. Històries representades pel grup de teatre Dionisos, format per voluntaris, que ens fan somriure i deixen fluir la nostra essència més humana. En el cor de cadascú batega un anhel de fraternitat, una llavor que, tard o d’hora, florirà.

I això no és només un conte.

Xerrada: Llibertat o destí

En aquesta xerrada molt participativa, es va tractar el pensament d’algunes de les principals escoles de filosofia que han aportat idees sobre l’atzar, la bona sort, la fatalitat, la llibertat i el destí.

Es van plantejar preguntes com:

Karma? Dharma?

És possible la coexistència de dos absoluts?

Què puc fer jo per un món més lliure?

Quina és la importància de l’ètica en les meves accions?

Filosofia per joves: el teu futur a les teves mans

Aquesta activitat es va fer amb diverses dinàmiques, cada participant va compartir les seves vivències i això li permetia aprofundir i connectar amb els seus valors per poder-los viure cada dia.

Què depèn de mi i què no?

Els estoics, principalment Epictet, ens van aportar diverses eines pràctiques per resoldre els dilemes reals de tots els participants.


Contes per l’ànima

 

Xerrada: Llibertat o destí