Project Description
A Nova Acròpolis reconeixem la necessitat de preservar i desenvolupar, a través d’un enfocament integrador, l’art, la ciència, la mística i la política, com aspectes fonamentals que constitueixen una civilització. A través d’una àmplia varietat d’activitats culturals, anem construint els camins del desenvolupament d’aquests quatre aspectes, amb el comú denominador de la Filosofia.
La cultura amplia el nostre enteniment de la vida i el món i ens apropa a les persones, a través d’un esperit de respecte, solidaritat i comprensió. La finalitat és aconseguir valors ètics, morals i permanents, que reforcin la dignitat humana i la protecció dels seus més elementals drets de vida i convivència.
Projectes
Valors a l’escenari
Aquest projecte promou la difusió dels valors humans a través del teatre, la formació d’actors i actrius i la creació d’espais escènics.
En els més de 40 anys d’activitat a Barcelona, s’han realitzat desenes d’obres pròpies i també de grans autors, com: El Petit Príncep, Juan Salvador Gavina, El Quixot, El cavaller de l’armadura rovellada, La mort d’en Sòcrates, Prometeu encadenat , El Profeta, etc.
Ciències i arts
Els tallers són una eina per al descobriment de talents inexplorats. S’integren dins de les activitats culturals per promoure els valors humans i d’acord a la concepció de l’humanisme clàssic que relaciona ciències, arts i filosofies de manera comparada i complementària.
Coordinadors del projecte:
Artur López: Coordina el Grup d’Astronomia URANIA
Begoña Cases: Coordina el Grup d’Artesania FÍDIES
Art per desavolupar-se
El projecte d’arts Eos està format per estudiants i voluntaris de Nova Acròpolis Sabadell i té per objectiu compartir amb aquelles persones que es troben en hospitals o residències geriàtriques, les grans idees i sentiments que transmeten les diverses manifestacions de les arts, des de teatre a poesia, contes o audicions musicals.
Coordinadora del projecte: Olga Sala, professora de filosofia a Nova Acròpolis Sabadell
Poesia amb ànima
A través d’aquest projecte volem transmetre diferents facetes de l’ànima femenina: la dona educadora, la dona lluitadora pels drets civils, la dona voluntària, la dona idealista i humanista, la investigadora i científica, la dona mística, la dona artista …
Volem fer sentir la veu femenina, la seva capacitat creadora, els seus sentiments més profunds i sincers, les seves esperances, els seus desitjos, les seves necessitats …, i així, reconèixer i fer palès el paper fonamental de la dona en la construcció de la nostra societat.
De les vies d’expressió artística, la poesia és cada vegada més desconeguda, sobretot per als joves. Per això, mitjançant recitals poètics, volem incrementar i tornar a descobrir també el valor de la poesia com a font de riquesa cultural i formativa. Els poemes estan escrits per diferents poetesses: Josefina Peralba, Alfonsina Storni, Mª Mercè Marçal, Gioconda Belli, Rosalía de Castro, etc.
Cultivant tradicions de la terra
Els joves tenen un paper clau en la transmissió de totes aquelles tradicions i valors si no volem que caiguin en l’oblit.
A més a més, Catalunya ha estat sempre un lloc que, per ubicació geogràfica, ha tingut des de temps molt antics influències de pobles molt variats, que han deixat la seva empremta configurant una rica tradició que es pot veure plasmada en llegendes, mites, danses, celebracions …, i aquesta riquesa és la que volem fomentar.
També organitzem excursions i visites culturals per conèixer els racons més emblemàtics de la nostra terra: els nostres paratges, ciutats, pobles, monestirs, museus, punts arqueològics … buscant la seva arquitectura, encant i història, com per exemple, Empúries, Banyoles, Besalú, l’antiga ciutat romana de Tarragona, la festa de les flors de Girona, etc.
Coordinadora del projecte: Elisabet Ros, voluntària en l’àrea cultural de l’associació.
Cultura viva
Les sortides culturals són part del programa d’estudis de Nova Acròpolis. D’aquesta manera, allò après a les classes de filosofia pot ser experimentat de manera vivencial.
Conèixer altres cultures i visitar exposicions d’art i arqueologia, acosten als estudiants als ensenyaments i ajuden a percebre el valor de la història i la cultura atemporal.
Visites Culturals
Viatge a Grècia
Viatge a Egipte
Visita a Empúries
Els clàssics no mosseguen
El club de lectura Els clàssics no mosseguen reuneix un grup d’estudiants que debaten i comparteixen idees dels clàssics de la literatura i la filosofia.
El propòsit d’aquest club literari és apropar-se a una comprensió de les obres de forma el més pràctica, didàctica i profunda possible. Això es persegueix mitjançant una reflexió compartida més enllà de cada breu exposició individual.
Algunes de les obres estudiades han estat: L’Odissea d’Homer, Don Quixot de la Manxa de Cervantes, La Divina Comèdia de Dante Alighieri, Mites grecs, Els versos d’or de Pitàgores i moltes altres.
Filosofia i arts marcials
Aquest taller promou una visió més àmplia de les arts marcials com a via de coneixement d’ un mateix.
La filosofia és l’element estratègic fonamental del que sempre es van nodrir les arts marcials per despertar les potencialitats més elevades de l’ésser humà.
Nei Kung |
Tai Chi |
Iaido |
---|---|---|
Art marcial conegut a la Xina antiga com Escola del Drac Daurat, nom donat a l’antiquíssim tractat de saviesa conegut com “I Ching”, en el qual està basat.
Té caràcter simbòlic, és a dir, cada tècnica, moviment, etc, representa algun aspecte més profund de la naturalesa de l’ésser humà i de l’univers. Integra harmònicament l’eficàcia marcial amb les tècniques internes de concentració, formació del caràcter i coneixement interior. |
Disciplina que va constituir un entrenament fonamental en les Escoles de Pensament, en les Arts Marcials i en la medicina tradicional xinesa.
Consisteix bàsicament en exercicis de respiració, relaxació, elasticitat i concentració. És una forma d’enfortir la condició física i energètica, ja que equilibra la circulació del Chi (energia) en tots els sistemes orgànics. Enforteix lligaments i articulacions i, en general, desenvolupa el sistema immunològic, millorant la resistència a les malalties. Ajuda a controlar l’estrès i a eliminar tensions retornant a la pau interior. |
Art marcial d’origen japonès, que consisteix en l’art de desembeinar i enfundar la katana, espasa japonesa símbol de força, saviesa i coratge.
L’objectiu del iaido és desenvolupar una ment en harmonia amb un mateix i el seu voltant. Quan es controla l’espasa, es controla un mateix. Quan es controla un mateix, aquest és és capaç de controlar la situació i, en última instància, triar una manera natural d’actuar. Guanyar o perdre depèn de les circumstàncies externes. El iaido busca vèncer sempre, que és l’actitut que depèn d’un mateix. |
Esport amb cor
L’esport no és només fer exercici per estar atlètic sinó que entenem que també pot ser una via de creixement i superació per a tothom. L’objectiu de l’escola de l’esport és promocionar els valors ètics de l’esport i el paper de les disciplines esportives a la millora de les persones.
Promogut per l’escola de l’esport internacional, a cada 4 anys es realitzen les Olimpíades del Voluntariat, i a cada 2 anys una edició a Espanya. Una trobada d’atletes que busca rescatar el veritable sentit de l’esperit olímpic i l’esport com a mitjà per unir i superar-se.
Vols apuntar-te a les activitats de l’Escola de l’esport?