Entre els dies 17 i 23 d’octubre, sumant-se a les activitats nacionals, Nova Acròpolis Barcelona ha celebrat la Setmana de Filosofia Activa, una iniciativa per a promoure la filosofia a la manera clàssica com a model de vida, recolzada en el coneixement d’un mateix i en el desenvolupament de les nostres competències.

En contacte directe i oberta a tots, va estar especialment dirigida als joves, que han participat en totes les activitats. Alguns, joves en edat i altres, que es mantenen així, plens d’energia, participatius, curiosos per saber què hi ha de pràctic en el món i útil que els ajudi a viure una vida més digna de dir-se humana.

 

La primera activitat va ser el pensaengran El sentit de la vida, taller en el qual es van debatre qüestions tan transcendentals com què és la vida?, té un sentit?, on i com el busquem?

A través de dinàmiques i dels ensenyaments de diferents cultures, hem pogut acostar-nos a aquestes respostes.

 

 

 

 

 

La segona activitat va ser una Tarda de tallers culturals.

Teatre i poesia

Va ser una invitació a provar les nostres habilitats creatives i la nostra capacitat d’expressar sentiments i idees, atrevint-nos a interpretar personatges i accions.

 

Acosta’t als diàlegs de Plató
A través d’una selecció de textos dels diàlegs de Plató, ens hem submergit en ensenyaments que, tenint més de vint-i-quatre segles d’antiguitat, continuen sent tremendament vigents. Amb algunes claus per al dia a dia, els escrits del deixeble més famós de Sòcrates són pràctics i útils.

Ensenyaments de la filosofia d’ Orient
Orient
 ha estat des de temps immemorials bressol de diferents corrents filosòfics que han transformat el pensament i la cultura, donant-los profunditat i esplendor.
Ens hem nodrit de la seva mística, la seva bellesa i la seva capacitat de penetrar en els misteris de la vida, despertant en la nostra ànima les seves més elevades qualitats.

Nei Kung (art marcial)
Va ser conegut a la Xina antiga com a Escola del Drac Daurat, nom donat a l’antiquíssim tractat de saviesa conegut com a I Ching, en el qual està basat. Té caràcter simbòlic, és a dir, tots els seus aspectes representen una cosa més profunda de la naturalesa de l’home i de l’univers. Són símbols que integren harmònicament l’eficàcia marcial amb les tècniques internes de concentració, formació del caràcter i coneixement interior.

Pintura japonesa
Amb una breu introducció al sumie seguida d’una pràctica de pintura, hem descobert en què consisteix aquesta tècnica mil·lenària originària de la Xina. L’ús de la tinta és l’element principal en una pintura naturalista que representa els elements en la seva forma més essencial i simple, centrant-se en trobar un equilibri entre la naturalitat de la traçada i la fluïdesa a través d’un estat de “buit”, sense inclinació al resultat. Tant la simplicitat visual com el color conviden al nostre “ull intern” a despertar i acabar d’omplir el dibuix.

Astronomia
Hem après coses sobre el Sol i les altres estrelles del cosmos jugant. En el concurs celebrat van aparèixer preguntes com ara “Quin és el camí del Sol pel cel i quina és la seva relació amb la Terra? Quines cultures, a través de les seves construccions i mites, van establir amb les estrelles fortes vincles?”.

També hem conegut les seves trajectòries vitals, com neixen i com “moren”, a més de molts altres coneixements del cosmos. I per a acabar, recordem els pensaments dels grans científics, comprovant que només els que també van ser filòsofs han estat excel·lents.

I la tercera i última activitat va ser un Filomeetup.

Filosofia per a joves: què faig amb la meva vida?
Va ser una trobada de filosofia per a la vida. Va ser un moment per a compartir les nostres idees i aprendre noves eines filosòfiques per a aplicar-les en el nostre dia a dia. En aquest taller pràctic de Filosofia per a joves hem dut a terme activitats per a descobrir com la filosofia ens pot ajudar a construir el futur que desitgem.