El PensaenGran ha volgut sumar-se a la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.
Des de l’any 2015, Nacions Unides ha proclamat l’11 de febrer com un dia especial per a ressaltar la labor de la dona en la ciència i aconseguir l’accés i la participació plena i equitativa en la ciència per a les dones i les nenes.
A Nova Acròpolis Barcelona ho hem celebrat amb una xerrada en línia participativa, en la qual es va parlar d’algunes dades estadístiques sobre la participació de la dona en les carreres científiques, recerca i càtedres. Una de les dades que criden l’atenció és el gran nombre d’estudiants que són dones i, en canvi, contrasta amb el baix percentatge que ocupa un càrrec directiu. El sostre de vidre és una realitat en el camp de la ciència encara en el segle XXI.
D’altra banda, també es va plantejar el baix nombre de dones que estudien carreres tecnològiques, i una de les conclusions a les quals es va arribar és que falten models inspiradors i no s’associen les carreres tecnològiques amb la dona.
També s’ha ressaltat la biografia de dones destacades en la ciència en els últims segles, com per exemple, Marie Curie, Ada Lovelace, Florence Nightingale, Margarita Salas o Jane Goodall, entre d’altres. L’objectiu, alineat amb el motiu de la data commemorativa, és donar a conèixer històries inspiradores de dones que han fet història en la ciència i que a vegades coneixem molt poc.