Olga Sala va oferir la conferència Orfeo ed Euridice als assistents a l’audició comentada.

Orfeu i Eurídice, protagonistes de l’audició comentada


En primer lloc, va explicar el mite que narra Publi Ovidi en la seva obra Les metamorfosis, il·lustrant l’explicació amb unes imatges de gran bellesa.
Després d’explicar que Gluck va compondre aquesta òpera amb un estil sobri, tranquil, pausat, amb una elegant i serena bellesa, es va donar pas a una audició, en la qual es va anar comentant cadascun dels espectaculars actes de l’òpera.
Tot comença quan Orfeu plora per la mort de la seva dona. Cupido li ofereix entrar a l’inframón a rescatar-la. Després de vèncer a les fúries i salvar la seva dona, ella li suplica que ho miri. Deixant-se portar per els seus anhels, la mira i ella mor.
Incapaç de seguir vivint (aquí canta Orfeu seva famosa ària Che farò senza mi Eurídice) i quan es vol donar mort amb un punyal, apareix Cupido i li retorna la seva dona. Finalment, triomfa l’amor i aquesta és l’última ària de l’obra.
Com a tancament, Olga va valorar l’esforç que fa Orfeu per arribar al seu objectiu. Les fúries representen tots aquells obstacles que ens posa la vida per davant; i el simbolisme de la lira, que sempre va portar amb ell, el sentit de la vida, el motiu pel qual lluitar.