Notícies

Tesla: geni i inventor

Des de Nova Acròpoli Sabadell, i a càrrec de Jordi Cosp, enginyer de telecomunicacions i professor de filosofia, gaudim d’una molt interessant conferència sobre Nikola Tesla, el genial i famós inventor.


Nikola Tesla va ser un inventor, enginyer elèctric i físic d’origen serbi que va néixer el 10 de juliol de 1856 en Smiljan, Imperi austríac (el que avui dia és Croàcia), i va morir el 7 de gener de 1943 a Nova York, els Estats Units.

Tesla és àmpliament reconegut com un dels genis més influents i innovadors en la història de la ciència i la tecnologia. Va fer diverses contribucions significatives en diversos camps, però és més conegut per les seves contribucions en el camp de l’electricitat i el magnetisme. Alguns dels assoliments més destacats de Tesla inclouen:

Corrent altern (CA): Tesla va ser un defensor i pioner del corrent altern, en contraposició al corrent continu (CC) promoguda per Thomas Edison. El seu treball en la CA, juntament amb la seva associació amb George Westinghouse, va ajudar a establir la CA com l’estàndard per a la distribució d’electricitat a tot el món.

Bobina de Tesla: Tesla va inventar la bobina de Tesla, que s’utilitza per a generar corrents elèctrics d’alta freqüència i alta tensió. Encara que inicialment es va desenvolupar amb finalitats experimentals, la bobina de Tesla ha estat utilitzada en una varietat d’aplicacions, des de la transmissió sense fil d’energia fins a la producció d’efectes visuals en entreteniment.


Ràdio: Tesla va fer importants contribucions al desenvolupament de la ràdio, encara que sovint se li atribueix erròniament a
Guglielmo Marconi. La disputa per les patents de la ràdio va portar a una llarga batalla legal, però finalment es va reconèixer la contribució de Tesla a aquesta tecnologia.


Transmissió sense fil d’energia: Tesla va treballar en la idea de transmetre energia elèctrica de manera sense fil a llargues distàncies. Encara que no va aconseguir realitzar la seva visió íntegrament, va establir les bases per a futures recerques en aquest camp.


Raigs X: Tesla també va fer contribucions a l’estudi dels raigs X i va ser un dels primers a fotografiar objectes utilitzant aquesta tecnologia.


Invenció del motor d’inducció: Tesla va dissenyar i va patentar el motor d’inducció, que és àmpliament utilitzat en l’actualitat en una varietat d’aplicacions, des d’electrodomèstics fins fins a sistemes industrials.

Si bé Tesla va ser un geni innovador en molts camps, també va enfrontar desafiaments financers i personals al llarg de la seva vida. I malgrat els seus assoliments excel·lents, Tesla va morir en relativa foscor financera i va viure una vida marcada per la controvèrsia i la falta de reconeixement adequat en la seva època. No obstant això, el seu llegat i contribucions a la ciència i la tecnologia són àmpliament reconeguts en l’actualitat, i el seu nom s’associa amb la genialitat i la innovació en camps relacionats amb l’electricitat i l’electrònica.

Tesla continua sent una figura icònica en la història de la ciència i l’enginyeria.

Inma Olmos

Compartir
Publicado por
Inma Olmos

Entradas recientes

Neteja per la muntanya de Montjüic pel Dia Mundial de la Terra

El 21 d'abril, en commemoració del Dia Mundial de la Mare Terra, 30 voluntaris de…

2 setmanes hace

L’heroi de les mil cares: Un camí cap a la realització

En la seva última reunió, els membres entusiastes del club de lectura Els Clàssics No…

3 setmanes hace

Celebrant el Dia Mundial de l'Astronomia, el taller Urània de Barcelona ens va convidar a…

3 setmanes hace

Parlem d’amor

Basat en l'obra de Plató El banquet o De l'amor, a Nova Acròpolis Sabadell s'ha…

3 setmanes hace

Taller d’haikus

Aprendre a mirar la vida d'una forma diferent, saber com suggerir i transmetre una emoció,…

2 mesos hace

Gilgamesh, el primer heroi

Gilgamesh, Enkidu, Inanna, Shamhat, Uruk, … són noms que apareixen repetidament en el relat més…

3 mesos hace