Des de Nova Acròpoli Sabadell, i a càrrec de Jordi Cosp, enginyer de telecomunicacions i professor de filosofia, gaudim d’una molt interessant conferència sobre Nikola Tesla, el genial i famós inventor.


Nikola Tesla va ser un inventor, enginyer elèctric i físic d’origen serbi que va néixer el 10 de juliol de 1856 en Smiljan, Imperi austríac (el que avui dia és Croàcia), i va morir el 7 de gener de 1943 a Nova York, els Estats Units.

Tesla és àmpliament reconegut com un dels genis més influents i innovadors en la història de la ciència i la tecnologia. Va fer diverses contribucions significatives en diversos camps, però és més conegut per les seves contribucions en el camp de l’electricitat i el magnetisme. Alguns dels assoliments més destacats de Tesla inclouen:

Corrent altern (CA): Tesla va ser un defensor i pioner del corrent altern, en contraposició al corrent continu (CC) promoguda per Thomas Edison. El seu treball en la CA, juntament amb la seva associació amb George Westinghouse, va ajudar a establir la CA com l’estàndard per a la distribució d’electricitat a tot el món.

Bobina de Tesla: Tesla va inventar la bobina de Tesla, que s’utilitza per a generar corrents elèctrics d’alta freqüència i alta tensió. Encara que inicialment es va desenvolupar amb finalitats experimentals, la bobina de Tesla ha estat utilitzada en una varietat d’aplicacions, des de la transmissió sense fil d’energia fins a la producció d’efectes visuals en entreteniment.


Ràdio: Tesla va fer importants contribucions al desenvolupament de la ràdio, encara que sovint se li atribueix erròniament a
Guglielmo Marconi. La disputa per les patents de la ràdio va portar a una llarga batalla legal, però finalment es va reconèixer la contribució de Tesla a aquesta tecnologia.


Transmissió sense fil d’energia: Tesla va treballar en la idea de transmetre energia elèctrica de manera sense fil a llargues distàncies. Encara que no va aconseguir realitzar la seva visió íntegrament, va establir les bases per a futures recerques en aquest camp.


Raigs X: Tesla també va fer contribucions a l’estudi dels raigs X i va ser un dels primers a fotografiar objectes utilitzant aquesta tecnologia.


Invenció del motor d’inducció: Tesla va dissenyar i va patentar el motor d’inducció, que és àmpliament utilitzat en l’actualitat en una varietat d’aplicacions, des d’electrodomèstics fins fins a sistemes industrials.

Si bé Tesla va ser un geni innovador en molts camps, també va enfrontar desafiaments financers i personals al llarg de la seva vida. I malgrat els seus assoliments excel·lents, Tesla va morir en relativa foscor financera i va viure una vida marcada per la controvèrsia i la falta de reconeixement adequat en la seva època. No obstant això, el seu llegat i contribucions a la ciència i la tecnologia són àmpliament reconeguts en l’actualitat, i el seu nom s’associa amb la genialitat i la innovació en camps relacionats amb l’electricitat i l’electrònica.

Tesla continua sent una figura icònica en la història de la ciència i l’enginyeria.