Recentment, a la seu de la Nova Acròpolis de Sabadell, es va impartir un cicle de conferències sobre l’apassionant tema de l’heroi interior.

Durant el cicle, desenvolupat durant tres dissabtes consecutius (un taller, un col·loqui i una conferència), es va voler trobar definicions sobre què és un heroi, quins són els seus atributs, com podem aprendre dels herois per afrontar el nostre dia a dia.

La mitologia i la història ens han revelat l’exemple encoratjador dels herois, la característica principal dels quals és l’amor, ja que l’heroi estima, i la conseqüència d’aquest amor són els actes de valor vers els altres.

En un ambient de participació, es varen aportar entre tots idees enriquidores en relació al tema. L’heroi és exemplar, admirable, generós, idealista. Es destaca pel seu esperit de servei, buscant sempre el bé comú.

En la conferència que tancà el cicle, vàrem veure com Heracles (en la versió grega, Hèrcules en la romana), l’heroi per excel·lència en la tradició de la cultura occidental, ens mostra a través de les dotze proves que va superar com l’heroi no només neix, sinó que també es fa, aplicant esforç, voluntat i coratge. Matant defectes, reconduint passions, aplicant justícia, Heracles arriba a recollir les tres pomes d’or del Jardí de les Hespèrides, transmutant la seva naturalesa cap al més elevat i sublim que pot arribar a assolir.

És un exemple i un al·licient pels éssers humans, que en l’admiració vers els herois, podem nosaltres ser també, d’alguna forma, herois en la nostra diària brega per millorar-nos i millorar el nostre entorn.

Aquestes són algunes de les frases inspiradores que es van compartir:

«Pot ser un heroi tant el que triomfa com el que sucumbeix, però mai el que abandona el combat» (Carlyle).

«No hi ha ésser humà tan covard a qui l’amor no faci valent i transformi en heroi» (Plató).

«Heroi és qui enfronta totes les proves de la vida» (Delia Steinberg Guzmán).