El projecte Filosofia per a Joves i el taller Urània s’han reunit al voltant del nostre astre rei, a l’escola Nova Acròpolis de Barcelona, aprofitant la data tan esperada i celebrada cada any, la revetlla de Sant Joan, per a elevar-se a les altures en un vol simbòlic, radiant i sagrat.

Quins simbolismes ancestrals, tan antics com el mateix ésser humà, té la nostra estrella més pròxima, font de llum, energia i vida?

Quin esdeveniment representa el solstici d’estiu, que és celebrat juntament amb Sant Joan en diverses parts de món?

Totes les cultures han utilitzat el Sol per a representar el que existia allò més important per a ells. El Sol, quan apareix en l’horitzó, deixa evident que la seva força és vital per a la nostra existència. Els seus cicles ens donen el ritme, el seu moviment interior, en el seu cor, fusiona l’energia que ens permet viure, i tot aquell que en algun moment ha buscat significats profunds, ha trobat en la bondat i generositat de la nostra estrella més pròxima el símil perfecte i inspirador.

El solstici (el moment en què el Sol aparentment es para), rep a Egipte, en les cultures ancestrals d’Amèrica, de l’Índia o de Xinesa monuments sobre els quals avui podem, a més d’apreciar-los, preguntar-nos: per què aixecaven monuments colossals els nostres ancestres per a recordar i celebrar aquests esdeveniments solars?

Urània, la musa de les ciències ens va aportar molt de coneixement, però no sols científic, sinó també indagacions filosòfiques, que han estat debatudes en grups i compartides al final de l’activitat. Deixem aquí algunes d’elles:

Com vius la nit de Sant Joan?

Res és estàtic. Tot gira al voltant d’un centre.
Al voltant de què girem? Al voltant de què necessitaríem girar?