Per tercer any consecutiu, Nova Acròpolis Sabadell ha celebrat una nova edició dels Jocs Florals amb un gran èxit, tant de participants com d’assistents al lliurament de premis.

Hem de donar les gràcies, tant a tots els participants en el concurs com al nostre jurat, la M. Ángeles Reina i l’Enrique Galbis, que molt generosament ens ajuden en el tan difícil art de triar les millors obres presentades, i decidir quines obres són les guanyadores.

Aquest any 2023, es va decidir fer només tres categories: 1. poesia i haikus. 2. prosa. 3. altres: pintura, dibuix, treballs manuals, fotografia… I no cal dir que els tres apartats es van completar, sent un gran èxit participatiu. Va haver-hi bastants poesies, haikus, dibuixos i pintures, treballs manuals, assaig, relats, fotografia…, una mica de tot molt ben avingut.

Una vegada més recordem a la deessa Flora, com es feia en l’antiga Roma, ja que aquesta tradició ve de molt lluny, de quan es feien les Floralies en honor a la deessa Flora; tenim registres que Ciceró, l’any 69 aC, va ser un participant en l’organització d’aquests jocs. Flora era la deessa protectora de tot el que floreix, de la primavera, dels jardins, i a més la protectora de les dones, així com una de les deesses més antigues de Roma.

Els Ludie Florae, que significa els Jocs de Flora, eren de caràcter plebeu i els romans ho celebraven durant sis dies consecutius, començant el dia 27 d’abril i marcant així l’inici de la primavera. Es feien actuacions de teatre, espectacles de circ, competicions i una ofrena a Flora. Com a tret curiós a destacar, aquests dies tots vestien robes d’alegres colors, una manera d’imitar a la naturalesa quan fa explotar a la primavera.

Les Floralies simbolitzaven la renovació del cicle de la vida; per això, durant la celebració, s’alliberaven llebres i cabres per ser animals molt fèrtils, i també feien una pluja de llegums: cigrons, faves, pèsols… tot això com a associació a la fertilitat. Com veiem, les Floralies eren un himne a la vida, a la renovació.

Nosaltres, a Sabadell, vam ser més modestos en la celebració, però, així i tot, va ser una celebració alegre i distesa, on gaudim de l’emocionant moment de saber qui eren els guanyadors, els quals es van emportar un diploma acreditatiu així com un petit obsequi. I per descomptat, després ho celebrem tots junts amb una petita àgape molt filosòfica i fraternal. Ara només queda esperar al pròxim any i que puguem continuar celebrant aquest magnífic certamen durant molts més. Gràcies a tots per fer realitat aquesta experiència tan bella i gratificant!