Quina relació s’estableix entre els herois i la filosofia? A través d’aquesta xerrada, que va tenir lloc a Nova Acròpolis Sabadell, es va anar definint aquesta relació a través dels diferents tipus d’herois.

Jordi Cosp, enginyer i filòsof, va exposar divendres a l’associació de Nova Acròpolis de Sabadell que l’heroi està expressant un objectiu vital al qual vol arribar l’ésser humà per sentir-se realitzat plenament.

Jordi Cosp durant la conferencia.


Plató, en el seu diàleg Cràtil, sosté que la paraula heroi prové de l’etimologia grega Eros, ‘amor’. Heroi és aquell fill de l’amor que es sacrifica per grans ideals.
Hi ha tres tipus d’herois: els protectors, els justiciers i els viatgers. A la primera tipologia pertany l’heroi mític del còmic Astèrix. Aquest heroi protegeix al seu poble contra els romans gràcies a la seva astúcia i al seu inefable enginy.
La figura de l’heroi sempre va lligada a grans i fidels amics; en aquest cas, la figura d’Obèlix completa la faceta altruista del seu company d’aventures.
En Tintin seria el paradigma de l’heroi justicier, el qual lliura del crim i de la injustícia als altres. L’heroi està sempre emmarcat en la situació política i social de l’època, la qual li confereix unes característiques pròpies.
Una tercera categoria seria la que correspon a l’heroi viatger. Gran representant d’aquest tipus seria el Hobbit, màxim exponent d’aquell heroi que realitza un viatge físic a través d’un món susceptible de millora i, alhora, construeix un viatge ascendent interior en el qual eleva les seves qualitats més humanes.
El conferenciant va fer partícips als assistents del concepte d’heroi actual i, de tal manera, molts dels assistents van fer interessants preguntes i magnífiques aportacions sobre el tema.