En la seu de Nova Acròpolis a Sabadell s’ha realitzat un cicle d’activitats entorn de l’amistat humana amb el suggeridor títol de «Filosofem junts!, el poder de l’amistat».

El cicle es va dur a terme al llarg de tres dissabtes entre les 19.30 i 21:00 h en tres activitats. La primera d’elles, un diàleg filosòfic titulat Què és l’amistat?; la segona, un taller amb el títol Què és un bon amic? I finalment es va realitzar una classe: Aristòtil, amistat per a créixer.

Les activitats van gaudir d’un bon nombre de participants i en cadascuna d’elles van gaudir d’un ambient distès, divertit i profund alhora, al mateix temps que es van compartir idees i reflexions molt interessants al voltant d’aquesta relació humana tan especial.
En la primera activitat els assistents van realitzar, per grups de quatre o cinc persones, un diàleg a partir de frases sobre el tema, que es van triar a l’atzar d’una llarga llista d’elles. Al final de l’activitat, es va dur a terme una posada en comú de les idees més rellevants de cada grup.

A tall d’exemple, acompanyem algunes de les frases que van servir per a començar el diàleg en cada grup:

«L’amistat amb un mateix és molt important, perquè sense ella no es pot ser amic de ningú en el món» (Eleonor Roosevelt).

«Els amics, ens alegrem els uns als altres com a plantes fresques de la naturalesa i ens tenim consideracions mútues: així anem creixent com a arbres, uns al costat dels altres i, gràcies a l’amistat, ho fem rectes, perquè ens ajudem recíprocament a pujar» (Nietzsche).
«L’única manera de tenir amics és ser un» (Ralph Waldo Emerson).

En la segona activitat també es van formar grups de quatre o cinc persones i també es van respondre preguntes, però en aquesta ocasió, propostes per la persona que dirigia l’activitat.
Algunes de les mateixes van ser: Què és l’amistat? Per què és tan important per als éssers humans? Podem parlar d’amistat entre animals o entre animals i humans? Quines són les característiques que més valores dels teus grans amics? Quins tipus d’amistat existeixen?

I algunes més…

Finalment, en la tercera activitat, amb format de classe, es van compartir algunes de les reflexions que el filòsof Aristòtil va recollir sobre aquest tema en els capítols VIII i IX de la seva gran obra Ètica a Nicòmac. Algunes de les idees compartides van ser:
«L’amistat és una de les necessitats més grans de la vida, ningú acceptaria la vida sense amics».

«De què serveix la prosperitat si no es pot beneficiar a les persones que s’estima?».

«Per una llei de la naturalesa, l’amor sembla ser un sentiment innat en el cor de l’ésser humà i de la major part dels animals».

«L’afecte que es dona als amics és un dels més nobles sentiments que el nostre cor pot albergar».

«Dos amics són dos cossos amb una mateixa ànima».

Sens dubte, el cicle va resultar ser una oportunitat per a comprendre que l’amistat és tan important perquè és una de les formes més importants de viure l’amor, i l’amor és la força més poderosa per a impulsar i ennoblir la vida.