Activitats Barcelona

Inspecció de primavera en el Dia Mundial de la Mare Terra

Dissabte passat 22 d’abril, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Mare Terra, set voluntaris de Nova Acròpolis Barcelona van realitzar la inspecció de primavera del tram apadrinat de la riera de Vallvidrera. Aquesta activitat es fa en col·laboració amb l’Associació Hàbitats, en el marc del Projecte Rius.

A causa de la forta sequera dels últims mesos, ens trobem amb un nivell d’aigua menor al d’altres anys per a la mateixa època de l’any. Així i tot, es va realitzar la inspecció de la riera, avaluant:

1)La qualitat hidromorfològica (mesuraments de cabal, estat de l’hàbitat i del bosc de la ribera).

2) La qualitat fisicoquímica (concentracions de diversos paràmetres com els nitrats, l’oxigen dissolt i el pH, i el mesurament de la temperatura de l’aigua).

3) La qualitat biològica (inspecció dels macroinvertebrats com a bioindicadors de la qualitat de l’aigua).

Els mesuraments realitzats van revelar un nivell baix d’oxigen dissolt en l’aigua i altres condicions que fan difícil la vida en la riera. D’allí que la quantitat dels macroinvertebrats trobats fora baixa i les espècies observades són més aviat pròpies d’aigües de qualitat deficient.

 

A més dels mesuraments abans descrits, es va fer una recollida selectiva de residus i, durant el descans de l’activitat, es va parlar de l’origen de l’efemèride del Dia Mundial de la Mare Terra i el que es busca promoure mitjançant la celebració d’aquest dia.

El Dia Internacional de la Mare Terra busca promoure l’harmonia amb la naturalesa, i que els humans reconeguem la nostra pròpia responsabilitat per a aconseguir-lo. Aquest any 2023, el Dia de la Terra tenia com a lema “Invertir en el nostre planeta”. Amb això, les Nacions Unides intenten implicar, no sols a Governs i empreses, sinó a tots els ciutadans en el treball per la defensa, cura i protecció del medi ambient. L’objectiu serà obtenir un esforç col·lectiu que permeti conservar un planeta verd per a les futures generacions.

Així, amb motiu de la cerca de la inclusió global, s’anima que tothom cuidi del trosset de terra que li queda a prop, ja sigui mitjançant la formació d’un grup de repoblació, netejant una zona verda com un bosc o una platja o, simplement, educant a noves generacions sobre la importància d’adoptar un comportament respectuós amb la naturalesa.

novaacropolis

Entradas recientes

Neteja per la muntanya de Montjüic pel Dia Mundial de la Terra

El 21 d'abril, en commemoració del Dia Mundial de la Mare Terra, 30 voluntaris de…

4 setmanes hace

L’heroi de les mil cares: Un camí cap a la realització

En la seva última reunió, els membres entusiastes del club de lectura Els Clàssics No…

4 setmanes hace

Descobrint el cel estrellat, un viatge per les constel·lacions

Celebrant el Dia Mundial de l'Astronomia, el taller Urània de Barcelona ens va convidar a…

4 setmanes hace

Parlem d’amor

Basat en l'obra de Plató El banquet o De l'amor, a Nova Acròpolis Sabadell s'ha…

1 mes hace

Taller d’haikus

Aprendre a mirar la vida d'una forma diferent, saber com suggerir i transmetre una emoció,…

2 mesos hace

Gilgamesh, el primer heroi

Gilgamesh, Enkidu, Inanna, Shamhat, Uruk, … són noms que apareixen repetidament en el relat més…

3 mesos hace