Al juny, gràcies a Ràdio Mataró i Nova Acròpolis Barcelona, les escriptores Joana Raspall i Gloria Fuertes van ser homenatjades i se les va recordar tant per la seva reconeguda faceta d’escriptores de contes infantils com pel seu valor, coratge, bondat, amor i enginy i per fer-se un lloc en el món de la literatura.
En Ilurion, el programa de ràdio, van entrevistar a Juana Mari Iglesias, professora de Filosofia de Nova Acròpolis i membre del grup de poesia Safo i del grup de teatre Dionisos, que va gravar una microxerrada sobre les dues escriptores.
En totes dues entrevistes hi va haver temps per a l’humor, recitar poesia, explicar anècdotes i repassar les etapes més importants de les dues escriptores.
Afortunadament, Joana Raspall ha estat, des de fa pocs anys, descoberta a la seva terra natal, Catalunya, gràcies a un dels seus poemes més coneguts: Podríes, tot un cant a la fraternitat, l’empatia i la unió entre els éssers humans.
No obstant això, aquesta dona, nascuda a principis de segle XX, va viure una època política complexa, dues dictadures, una guerra civil i una duríssima postguerra, i escriure en català no va ser tasca fàcil. Gràcies al seu enginy i tenacitat durant la postguerra va aconseguir rescatar nombrosos exemplars en català que, si no hagués estat per ella i una amiga, haurien desaparegut. Aquest amor pels llibres la va acompanyar des de petita, ja que tant el seu avi com la seva mare gaudien de la lectura i així li van transmetre l’amor pels llibres, fins al punt que va ser bibliotecària.
Més enllà de la seva professió, un altre amor que la va acompanyar va ser la pedagogia, la qual la va guiar per a la presa de decisions sobre què escriure. Va observar que a les escoles no es donava importància a la literatura infantil i no hi havia lectures adaptades a les primeres etapes de l’ensenyament, de manera que la passió per la lectura es despertava molt tard si arribava a ocórrer. Per aquest motiu, va decidir ser escriptora de contes infantils; així cobriria, en la mesura que podia, aquest buit que hi havia a l’educació de moment. No va ser la seva vocació, ho va fer per amor a l’educació i, de la mateixa manera, va escriure teatre infantil, tot i que la seva veritable passió era escriure contes per a adults.
Una altra de les novetats que va aportar i que avui dia està normalitzada a tot Catalunya i és part de l’educació són les colònies. A la postguerra, els nens i nenes vivien en condicions lamentables, no només per la pobresa, sinó per la contaminació de les fàbriques, la manca d’espais a l’aire lliure, etc., i les colònies eren una alternativa o complement de la formació, en què rebien educació amb jocs a l’aire lliure en les vacances, entre cursos.
Gloria Fuertes, famosa per la seva frase «es para los niños», cal dir que va ser una reconeguda escriptora postista en els anys 50, tot i les dificultats per fer-se un lloc en la llista de literats, i que, donat l’aclaparador èxit en televisió en els anys vuitanta, va eclipsar tota la seva obra anterior, fins al punt que molta gent avui en dia desconeix la seva anterior etapa literària.
Va néixer a Madrid en el si d’una família molt pobra i sense tenir mai el suport de la seva família per dedicar-se a la literatura. Va aconseguir, gràcies a la seva obstinació i tenacitat, editar els contes sent molt jove, encara que altres obres no sortirien a la llum fins molts anys després d’haver-se escrit.
Gloria tenia un estil únic i irrepetible, amb una aparent senzillesa. Era una artista del joc de paraules i, després d’aquests poemes plens d’humor i ironia, hi havia darrere una crítica social davant les injustícies i el materialisme del segle XX.
Va patir també la «guerra incivil», com ella l’anomenava, i la pau es va convertir en un dels temes que inspirarien part de la seva obra poètica. L’humor i la tendresa van ser uns remeis molt recurrents per pal·liar el sofriment que patia la societat. Lluitadora incansable, va aconseguir publicar les seves obres i també ser escoltada i reconeguda tot i ser dona, cosa que va aconseguir amb molt esforç.
Esperem que aquesta petita donació a través de les ones de la ràdio serveixi per mantenir-la en la nostra memòria viva, així com tota la seva extensa obra.
Les dues entrevistes es poden escoltar en els enllaços:
Ilurion: Joana Raspall
Ilurion: Gloria Fuertes
A més a més, també es pot veure la microxerrada sobre Gloria Fuertes al nostra canal de Youtube:
• Gloria Fuertes, poeta de guardia