En aquest passat mes d’agost, un grup d’estudiants de l’escola de Nova-Acròpoli Sabadell vam aprofitar per a fer una visita cultural a la casa museu “Casa Alegre de Sagrera”, situada en la veïna ciutat de Terrassa.
La casa és una mansió construïda a inicis del s.XIX. L’aspecte actual és el resultat de la reforma de la Casa Sagrera, feta l’any 1911 per l’arquitecte municipal Melcior Vinyals i Muñoz, amb un estil eclèctic i marcadament modernista; cal dir que la casa es trobava en molt mal estat, d’aquí ve que fos necessària una important reforma. A partir de llavors, la casa va passar a dir-se Casa Alegre de Sagrera.
La façana exterior és sòbria, mentre que l’interior és molt més fastuós, sent una casa on hi havia moltes comoditats i benestar. Destaca la presència d’elements fets amb ferro forjat, mosaic, vidrieres i fusta.
La família Alegre de Sagrera era una de les famílies més importants de la ciutat, que es dedicaven a la fabricació i comerç de la llana, fins als anys seixanta en què es van veure afectats per la crisi del tèxtil.
L’any 1973, l’edifici va ser adquirit per l’Ajuntament de Terrassa juntament amb l’ajuda de la Caixa d’Estalvis de Terrassa. Des d’aquest moment, tant la casa com els seus jardins estan oberts al públic.
L’interior es va habilitar per a funcions expositives de patrimoni local, ordenades amb un criteri purament decoratiu. S’exposen diferents tipus d’obres artístiques i literàries d’artistes locals, com Martínez Lozano i Laureà Barrau o escriptors com Agustí Bartra i Ferran Canyameres. Una de les sales que ens va generar més curiositat va ser la Sala Salvans, amb la seva magnífica col·lecció d’art xinès, on vam gaudir de les explicacions de la directora de l’escola de NA Sabadell.
Els capitells de les magnífiques columnes que es troben en la planta baixa estan dedicades al comerç, la indústria i l’agricultura respectivament. També vam poder admirar les vidrieres de vidre emplomat que donen als jardins de la casa, donant-li a les estades de la planta baixa una intensa i cromàtica lluminositat.
Va ser una visita amena i interessant on vam poder gaudir de la notable part estètica de la casa, així com de la seva part històrica, gràcies als cartells informatius que oportunament hi ha situats en cada sala.