De tornada a la normalitat, arrenquem l’últim quadrimestre de l’any amb un nou documental-col·loqui sobre astronomia.

En el marc de la Festa Major de Sabadell, vam tenir el plaer de participar en els esdeveniments de la ciutat amb la projecció del documental Bellesa en el cosmos i introduir-nos en el complex i apassionant món del cosmos, paraula que deriva del llatí i que significa ‘univers’, o del grec Kosmos, que significa ‘ordre’, la qual cosa seria l’antítesi del caos, que és el desordre. Cal ressaltar que el documental ha estat realitzat pels companys de la seu de Barcelona, del qual fem difusió per la gran qualitat, tant en la realització del mateix com a nivell de documentació, i per la bellesa de les imatges que plasmaven les explicacions que ens anaven donant.

Quan parlem del cosmos, ens referim a tot el que existeix, com la matèria i l’espai, mentre que l’univers es refereix a l’energia i el temps.


Al llarg d’una hora, vam aprendre des de la nostra galàxia solar quins són els planetes gegants més pròxims al Sol, quins són els gegants gasosos, com Júpiter, Saturn, Urà o Neptú, sent aquest últim el quart en grandària del sistema solar i que podria contenir dins d’ell seixanta Terres. O els objectes transneptunians, els cometes, les nebuloses, les galàxies o els quàsars. Arribar a conèixer les profunditats de les estrelles i les qualitats particulars de cadascuna d’elles és una cosa impressionant, t’adones de la petitesa de la Terra i la dels seus habitants.

És colpidor pensar que tot va començar fa 13.700 milions d’anys d’un petitíssim punt menor que un àtom i veure, quan observes el cel estrellat, el gran, meravellós i únic que és. Som fills de les estrelles, els nostres àtoms abans estaven en elles i formem part d’aquest meravellós cosmos-univers fins a la fi dels nostres dies. Com no l’estimarem i l’admirarem!