Amb motiu del Dia Internacional de la Mare Terra, un grup de voluntaris de NA Sabadell vam reactivar la neteja del riu Ripoll en el tram que passa per Sabadell, amb una gran il·lusió per reprendre aquesta activitat i amb la possibilitat de major assistència de voluntaris, gràcies a la finalització de l’estat d’alarma per la pandèmia de la COVID.

Va ser una activitat en xarxa amb el Projecte Rius, amb el qual NA Sabadell col·labora des de l’any 2008. El projecte és una iniciativa de l’Associació Hàbitats, entitat sense afany de lucre que, des de 1997, treballa per apropar les persones als rius i les rieres. El Projecte Rius basa la seva tasca en tres pilars fonamentals: en la importància de l’educació ambiental per conèixer millor els ecosistemes aquàtics, en la constància de la feina amb voluntaris i voluntàries que es fan responsables d’un tram de riu en l’àmbit local, i en el foment de la participació ciutadana com a eina fonamental que ens condueix cap a una societat més sensibilitzada i capacitada, per emprendre accions de protecció i millora d’aquests ecosistemes.

Hem estat recollint mostres per a l’anàlisi de les característiques hidromorfològiques, fisicoquímiques i biològiques de l’aigua del riu, sent una gran alegria veure que els resultats han estat satisfactoris i que, per tant, indiquen un bon estat del riu.

Els usos de les dades que recullen les persones voluntàries són múltiples:

– Conèixer l’estat d’un tram de riu pot proporcionar-nos informació essencial per dur a  terme accions de planificació, protecció i millora dels nostres rius.
– Identificar punts crítics en el riu.
– Fer públics certs problemes en la qualitat de les seves aigües.
– Avaluar la qualitat de l’aigua al llarg de la seva conca.
– Establir prioritats de control de contaminació del riu.
– Influir en les decisions de planificació del territori.

Amb la metodologia de les inspeccions de riu es poden determinar alguns dels signes vitals d’un riu, així com notificar i denunciar ràpidament els problemes que es detecten a les administracions competents, i també, a la societat en general. Anualment s’elabora l’Informe RiusCat sobre l’estat ecològic dels rius i rieres de Catalunya a partir de totes les dades que els grups de voluntariat envien.

Hem alternat aquesta activitat amb la recollida de residus, i l’avaluació no ha estat tan satisfactòria, ja que hem omplert diversos sacs de deixalles, principalment restes de plàstics i de materials de construcció.

És de vital importància l’educació i conscienciació que la nostra terra no és un cubell d’escombraries, i seguirem lluitant des de Nova Acròpolis perquè aquest missatge travessi fronteres. 

Cal fer esment que aquesta activitat estava previst fer-la al mes d’abril, coincidint amb la celebració internacional de la mare Terra, que se celebra anualment el dia 22 d’abril, però a causa d’inclemències del temps en el dia previst, es va haver de posposar al mes de maig.

Sembla ser que aquesta celebració es deu al senador nord-americà Gaylord Nelson, que va instaurar aquesta data per a crear una consciència global sobre els problemes de superpoblació, contaminació, destrucció de la biodiversitat i altres adversitats mediambientals. També és un dia per retre homenatge al planeta i reconèixer-lo com la nostra llar comuna i la nostra mare, tal com ho han expressat nombroses cultures al llarg de la història.

La primera celebració multitudinària del Dia de la Terra va tenir lloc el 22 d’abril de 1970, sota l’impuls de Gaylord Nelson, i amb l’objectiu concret de demanar a Govern d’EUA la creació d’una agència de protecció ambiental que s’encarregués de vetllar per la preservació dels recursos naturals. Aquesta data es va triar per estar situada en el calendari en un període lliure de vacances o activitats escolars que poguessin restar participació en la manifestació, i tampoc entrava en conflicte amb festes religioses o nacionals. Es va triar un dimecres, dia allunyat del cap de setmana i que assegurava una important mobilització dels estudiants.

Donem les gràcies a tots els participants en l’activitat i esperem amb ganes la trovada següent.