A principis de juny, a Nova Acròpolis Sabadell, va tenir lloc una conferència online impartida per Arturo López, voluntari de Nova Acròpolis Barcelona i professor de filosofia, sobre l’astronomia maia i els mites associats a les estrelles.

Ens aventurem a anar a la península de Yucatan, a Mèxic, per entendre una mica més aquesta cultura mesoamericana tan particular. Des de la piràmide de Kukulkan, des d’on observem què succeeix en els equinoccis de primavera i tardor, passant pel sarcòfag de Palenque del Rei Pakal i observant el trànsit de Venus en la seva rotació completa de 584 dies.

Un viatge apassionant en el qual descobrim el significat del seu calendari de 260 dies, el calendari Tzolkin, que comptava el temps en cicles de 13 mesos i de 20 dies cada un, i que utilitzaven per cerimònies religioses i pronòstics atmosfèrics de vital importància per a ells.

En la seva cultura han quedat grans matemàtics de la història que van traduir el cosmos a números: les mesures que van fer dels planetes i les estrelles sense els aparells de què disposem avui en dia, per exemple, van fer de l’arquitectura una geometria sagrada.