Records, somnis, pensaments, de Carl J. Jung en el club de lectura

El club de lectura Els Clàssics No Mosseguen de Nova Acròpolis Barcelona ha dedicat aquesta cita a l’autobiografia de Carl G. Jung, Records, somnis, pensaments, un veritable memorial analític replet de contingut simbòlic, viatges interiors i descobriments sobre els secrets de l’ànima humana.

En aquesta trobada hem compartit interessants reflexions sobre idees i vivències que contribueixen al fet que puguem avançar en el procés d’autoconeixement. El valor inestimable de la vida i obra de Jung es deu al fet que durant tota la seva vida li va moure la generositat per ajudar als que sofreixen i per ser un cercador incansable, superant fortes resistències i dificultats per a conèixer les misterioses senderes de la psique humana.

Amb una forta influència de la filosofia clàssica d’Orient i Occident, afirma que tots els seus escrits són «encàrrecs que procedeixen de l’interior» i que la seva vida «és la història de l’autorealització de l’inconscient». En aquest sentit, el contacte amb la seva obra ha contribuït al fet que cada participant del club de lectura poguéssim constatar que la psique humana és molt més rica i profunda del que normalment solem pensar.

«La vida sempre m’ha semblat com una planta que viu del seu rizoma. La seva veritable vida no és visible, s’amaga en l’arrel; el que es veu per sobre del sòl dura només un estiu. Després es marceix: un fenomen efímer. Si es pensa en les generacions i processos de la vida i de les cultures, es té la impressió d’una nul·litat absoluta; però jo mai he deixat d’experimentar el sentiment d’alguna cosa que viu i subsisteix sota el canvi etern. El que un veu és el plançó, que sempre pereix. L’arrel subsisteix».

A més de tractar sobre la vida de l’autor, hem reflexionat sobre alguns temes fonamentals en la seva filosofia, com són l’estructura de la psique, l’inconscient col·lectiu i els arquetips, la sincronicitat, el procés d’individuació, l’alquímia i el poder dels somnis.

A tots ens ha encantat aquesta lectura i ens ha inspirat per a continuar aprofundint en la filosofia junguiana i, principalment, en el nostre ric i prolix món interior.