En les vacances de Setmana Santa, l’escola de Sabadell va realitzar una sortida cultural per la ruta del Cister català, que incloïa un recorregut pels monestirs de Poblet i de Santes Creus, situats a la província de Tarragona. Tot això va ser organitzat pel grup de filosofia medieval de l’associació i la seva professora.

El primer que vam poder comprovar va ser el meravellós entorn on estan situats els monestirs i com d’importants que van ser per al desenvolupament de tota la regió, i també com van ser ocupats des de la seva fundació fins a mitjan s. XIX.

El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet és una abadia cistercenca fundada l’any 1150 i on estan enterrats diversos monarques de la Corona d’Aragó, com ara Jaume I el Conqueridor o Alfons II el Cast, entre altres. A l’ésser en l’actualitat un centre actiu, va ser el primer que visitem per a no interrompre les activitats monàstiques del centre; l’any 1940 va tornar a ser ocupat fins a l’actualitat. Cal assenyalar que aquest monestir és un tresor de l’arquitectura local, a més de ser patrimoni de la humanitat des de l’any 1921.

Seguidament, visitem el Monestir de Santes Creus, erigit l’any 1160. Allí estan enterrats Pere III d’Aragó i Blanca d’Anjou. Per desgràcia, en l’actualitat ja no està actiu. Vam poder gaudir de la seva arquitectura i, després, aprofitem per a fer un divertit joc per a descobrir en ell espais especials i el simbolisme del lloc.

És de recalcar la gran bellesa arquitectònica dels dos monestirs, així com de la zona on estan situats. El predomini del gòtic en aquestes arquitectures i en els seus claustres ens transmet un estil molt estilitzat, bastant aeri i amb molta llum pel blanc de la pedra, però, alhora, molt sobri, una cosa molt pròpia d’aquest orde monàstic.

És una visita molt recomanada si es volen veure uns petits tresors de la història i de l’art català.