La trobada “Sòcrates, l’art de saber viure” ha format part d’un cicle mensual d’activitats que es proposen aprofundir en els ensenyaments de Plató mostrant com són útils i pràctiques.

En aquesta ocasió, els diferents participants han pogut observar com els pensaments i els fets d’un gran mestre de vida com Sòcrates, que tant va inspirar a Plató en el seu camí filosòfic, poden ajudar-nos fins i tot avui dia en un art tan complicat com és “l’art de saber viure”. De fet, Sòcrates, més que un avantpassat és, segurament, un contemporani al qual ens vindria molt bé escoltar, en part per les seves habilitats dialèctiques, però especialment per la seva gran capacitat de parlar a l’ànima.

Ell mantenia que una vida recta ha de tenir en compte el material només en l’estrictament necessari. En realitat, l’enfocament hauríem de fer-lo en la cura del nostre món interior. Per a això, recomanava com a instrument principal la pràctica de la areté o excel·lència.

Plató mostra al seu mestre com a gran exemple de areté, perquè durant tota la seva vida va saber enfrontar amb dignitat i bon ànim totes les dificultats i proves que se li van presentar, per difícils que fossin i per moltes injustícies que sofrís.

Sòcrates sempre va saber mantenir-se en el seu lloc, exercint la labor per la qual havia nascut: l’educació. En aquest sentit, i fins als seus últims dies, sempre va animar als seus contemporanis a no preocupar-se a obtenir riqueses, fama, honors i glòria, sinó més aviat a posar l’accent en la cerca de la veritat i en com tornar l’ànima tan bé com sigui possible.

Ens vindrien bé totes aquestes recomanacions també a nosaltres avui dia, malgrat les diferents èpoques que ens ha tocat viure? Nosaltres creiem que sí. Al cap i a la fi, hem canviat el mode de vestir i els mitjans de transport, però en el profund no hem canviat tant.