Al març els voluntaris del projecte Mercat Solidari van fer una xerrada als socis de l’entitat sobre la problemàtica del desaprofitament d’aliments i les possibles fórmules d’acció per a reduir el problema a la ciutat de Barcelona. El propòsit de la presentació va ser el de crear consciència sobre la responsabilitat que tenim tots com a part de la cadena de producció i consum d’aliments.

En la primera part de la presentació es van donar a conèixer algunes dades sobre el desaprofitament d’aliments a escala mundial i en l’àrea metropolitana de Barcelona, a més de donar un esbós sobre les causes i conseqüències del problema (cost mediambiental, pèrdua energètica, pobresa, etc.).

En la segona part, es van mostrar algunes de les accions que s’estan duent a ter me a la ciutat per a   minimitzar aquest problema a través d’entitats i fundacions, com el Banc d’Aliments, Espigoladors i projectes com Mercat Solidari.

També es van compartir recomanacions i pautes d’acció que ens poden ajudar en el dia a dia a reduir el desaprofitament d’aliments. Aquests consells pràctics van des de planificar bé la compra fins a aprofitar les restes de menjar mitjançant fàcils receptes i l’ús de formes de cuina (com el vapor) que permeten gastar menys energia en el procés d’elaboració dels aliments.

Rufino, voluntari del Mercat Solidari i ponent del taller, va co mentar: «Vivim en un món on una tercera part del que es produeix es malabarata, que segueix sense tenir present les necessitats del planeta, que els seus recursos són limitats i que, per desgràcia dels països més pobres, ara també hauran de sofrir els excessos dels països més rics. Hi ha solucions, però no seran fàcils de dur a terme, perquè requereixen canvis profunds en els mals hàbits de les societats més riques».

Irene, també ponent i voluntària del Mercat Solidari, va explicar que el malbaratament té efectes com el treball precari dels temporers per a abaratir costos, major despesa en recollida de residus, major risc de sobrealimentació que desencadena problemes de salut i sobreexplotació del sòl i desforestació per a tenir més camps de cultiu. I va destacar que en la xerrada s’han mostrat les possibles conseqüències en l’àmbit econòmic, ecològic i de seguretat alimentària de l’excés de consum alimentari amb la finalitat de crear consciència sobre com els nostres hàbits de consum afecten la societat i al planeta.

Majella, responsable del projecte Mercat Solidari, opina que, en vista que la principal font del malabaratament d’aliments es produeix en les llars, gran part de les possibilitats de millora està en les nostres pròpies mans. Només fa falta que posem una major consciència i actuem de manera conjunta.

El taller d’aprofitament d’aliments s’emmarca dins dels objectius del projecte Mercat Solidari: promoure el consum responsable i aconseguir una distribució més equitativa dels recursos alimentaris en els sectors més vulnerables de la població.