En la seva última reunió, els membres entusiastes del club de lectura Els Clàssics No Mosseguen han compartit les seves reflexions sobre un gran clàssic de la mitologia: L’heroi de les mil cares, del mitòleg i professor estatunidenc Joseph Campbell. Una obra que compila, organitza, articula i interpreta una plètora de símbols de l’arquetip de l’heroi presents en mites, tradicions, rondalles i somnis de la cultura universal de tots els temps.
A través d’un rigorós i profund estudi, l’obra apunta que totes les cultures, no importa quan llunyanes i diferents entre si que siguin per ubicació o època, comparteixen una història que es repeteix de manera constant: el viatge de l’heroi. En aquest sentit, l’heroi emprèn un viatge on recorre i supera una sèrie de desafiaments que resultaran en creixement i transformació per a si i per als altres.
Joseph Campbell reconeix aquest patró narratiu comú al qual li denominarà “el monomite“, l’estructura del qual es divideix en tres etapes, cadascú amb les seves corresponents subdivisions.
Així, el viatge comença per la partida o separació, en la qual l’heroi és convocat a abandonar el món ordinari en el qual es troba per a endinsar-se en un món màgic i desconegut per a ell. La segona etapa seria la iniciació, en la qual l’heroi ha acceptat el repte, ha travessat el llindar, ha deixat completament enrere el món conegut i ha d’enfrontar-se a una sèrie de desafiaments que posaran a prova la seva fortalesa i determinació, culminant en una transformació profunda de la seva ser. I l’última etapa seria el retorn, on l’heroi, una vegada transformat, torna al punt de partida portant amb si la recompensa, una nova visió més profunda de la vida. I, en un acte d’amor cap als seus semblants, cerca compartir coneixements i experiències adquirides durant el seu viatge.
És així com, fent una analogia amb les nostres vides, podem pensar en el viatge de l’heroi com un moviment natural de l’ésser humà, externament i interna, un camí de purificació on s’experimenten repetides morts, deixant enrere limitacions i concepcions infantils, acompanyades de constants renaixements per a una major presa de consciència i comprensió de la condició humana.
De tal sort, el missatge que podem extreure d’aquesta magnífica obra és que, al llarg de les nostres vides, tots experimentem, en més d’una oportunitat, la crida a viure aquest viatge arquetípic. Una invitació contínua que ens ofereix la vida de deixar enrere una manera de pensar, sentir i actuar per a abraçar una nova i millorada versió de nosaltres mateixos, donant un sentit renovat a les nostres vides i fent, en la nostra mesura, un veritable bé al món que ens envolta.
Sens dubte, una excel·lent lectura, molt recomanable
per a tots els amants de la mitologia i del desenvolupament humà.